Rakas äärimuslimi, tämä on avoin kirje sinulle. Surullisena olen katsellut uutisista iskuja Belgiaan, kuunnellut levottomuuksista eri Arabimaissa ja nähnyt, kuinka nigerialaiset muslimit polttavat maansa kirkkoja ja surmaaavat kristittyjä.

Rakas äärimuslimi, ymmärrän, että olet kiihtynyt. Teit iskun ranskalaiseen Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen. Tarkoituksenasi oli kostaa se, että sinun pyhänä pitämiäsi asioita on loukattu. Mutta etkö näe, rakas äärimuslimi, että iskemällä länsimaisen sananvapauden symboliin et iske kiilaa länsimaihin. Sen sijaan, että sanomasi kuultaisiin, se kääntyy sinua itseäsi vastaan.

Rakas äärimuslimi, etkö näe mihin tekosi ovat johtaneet? Sen sijaan, että länsi alistuisi pelotteluun, olemme yhdistäneet voimamme emmekä me horju. Mutta rakas äärimuslimi, etkö näe mitä tekosi saavat aikaan muslimimaissa? Näissä maissa käydään nyt voimalla kristittyjä vähemmistöjä vastaan. Heitä murhataan, heidän omaisuuttaan tärvellään ja uskonnon harjoittamista häiritään.

Rakas äärimuslimi, tekosi aiheuttavat sekasortoa sinun omiesi keskuudessa. Olet saanut aikaan sen, että veli kääntyy veljeään vastaan. Muslimit surmaavat omia maanmiehiään ja aiheuttavat sekasortoa omissa maissaan. Luuletko, että me täällä lännessä tunnemme sympatiaa tai olemme kauhuissamme kristittyjen kohtaloista? Emme me ole. Meille muslimimaissa elävät kristityt eivät ole veljiä ja sisaria Jeesuksessa Kristuksessa. Meille he ovat ”niitä”. Emme tunne yhteenkuuluvaisuutta heihin eivätkä heidän kohtalonsa meitä hetkauta. Ainoa joka kärsii, on se maa, jossa on levotonta ja jonka kansalaiset eivät koe olevansa turvassa. Turvattomuutta kokevat myös muut kuin ne, keihin terrosi kohdistuu.

Rakas äärimuslimi, ei meille mikään ole enää pyhää. Herjamme kohdistuvat Jumalaan, Jeesukseen, Saatanalta näyttävään paaviin, piispa Henrikiin ja isä Mitroon. Emme me osaa ajatella, että olisi olemassa asioita, joista tulisi vaieta. Emme me koe tehneemme mitään väärää. Mutta ymmärrämme hyvin, että sinulle jokin voi olla pyhää. Siksi me nyt lupaamme, rakas äärimuslimi, pitää edelleenkin hyvän maun vastaisina ja junttimaisina kuvia, jotka pilkkaavat sinun pyhänä pitämiäsi asioita. Lupaamme muistaa, että vapaus tuo mukanaan vastuun. Emme lopeta sinun pyhänä pitämiesi asioiden arvostelua ja jopa pilkkaamista siksi, että sinä saisit meidät jotenkin pelkäämään tai että voisit horjuttaa arvojamme. Lopetamme sen siksi, että heikompansa kiusaaminen on raukkamaista.

Jenni Rautio