Yksi parhaimmista asioista, joita meille täällä yliopistossa tarjotaan esimerkiksi lukukausimaksuttomuuden ja Unirestan halpojen aterioiden lisäksi on mahdollisuus lähteä vaihtoon. Hakuohjelmia on useita ja kohteita kaikille mantereille, mutta helpoin ja varmasti halvinkin vaihtoehto on EU:n rahoittama Erasmus+. Sen kautta ei tarvitse maksaa kalliita lukukausimaksuja, voi asua edullisesti ja ilman viisumihuolia, saa mukavan summan stipendirahaa tuhlattavaksi sekä ikimuistoisen, korvaamattoman kokemuksen opiskelemisesta uudessa maassa ja kulttuurissa.

becherovka%20yhteiskuva.jpg 

Karlovy Varyn Becherovkan tehtaalla vierailuun kuuluivat useat eri liköörishotit ja keskipäivähiprakka.

Kuka?

Kaikki! Vaihtoon lähtemisen esteenä ei ole ikä tai perheellisyys. Moni on pakannut koko perheensä mukaan aina pieniä lapsia myöten. Tyttö- ja poikaystävät voivat vaikka lentää kylään, jos ikävä käy kestämättömäksi. Skypekin on keksitty. Brittilehti Independentin artikkelin mukaan Euroopan komission tutkimuksessa on selvinnyt, että noin joka neljäs Erasmus-vaihtoon lähtenyt on löytänyt sieltä elämänsä rakkauden. Erasmus-ohjelma on myös tuottanut noin miljoona vauvaa. Kaikki sinkut, suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä seuranhakumenetelmää!

pyllypylly.jpg 

Mihin?

Erasmus+-ohjelmassa historian opiskelijoille kohdeyliopistoja löytyy Virosta, Latviasta, Saksasta, Ranskasta, Tshekistä, Italiasta, Portugalista, Espanjasta ja Turkista.

Wien.jpg 

Schönbrunnin linnan puisto, Wien.

Miten?

  • Käy juttelemassa humanistisen tiedekunnan oman kv-koordinaattori Miia Juusolan kanssa. Miia löytyy amanuenssimme Oilin naapurista huoneesta HU394 tietokoneluokkien käytävältä.
  • Käytä silmittömästi hyväksesi internetistä löytyvää tietoa. Yliopiston sivuilta löytyy kattavasti tietoa käytännön asioista. Lue vaihtaripalautteita ja googleta kaiken maailman vaihtari-infosivuja.
  • Käy yliopiston järjestämässä Vaihda Maisemaa! -tapahtumassa ja muissa vaihtari-infotilaisuuksissa.
  • Etsi käsiisi Tiiman kv-vastaava tai joku vaihdossa käynyt, esimerkiksi allekirjoittanut.

Mitä maksaa?

Erasmus-kohteissa apurahan suuruus riippuu vaihtokohteen hintatasosta.

270 e/kk, 9 e/päivä: Italia ja Ranska

210 e/kk, 7 e/päivä: Tshekki, Saksa, Espanja, Portugali, Latvia, Viro ja Turkki

Kelan opintoraha pysyy samansuuruisena. Asumislisän määrä tietysti riippuu siitä, paljonko maksat kohteessa vuokraa asumisestasi. Velkaantumiseen kannustava hallituksemme kuitenkin muistaa ulkomaille lähtijöitä – saat ottaa korotetusti jopa 700 euroa kuukaudessa opintolainaa!

Käytännön asiat

Iso, paha SoleMove

Kaikki hakemukset ja byrokratian koukerot hoidetaan SoleMove-järjestelmässä, jota mahdollisten alun hankaluuksien jälkeen oppii kyllä nopeasti käyttämään. Kokemuksen syvällä rintaäänellä muistutan, että papereihin kannattaa yrittää muistaa hoitaa allekirjoitukset paikan päällä, niin välttyy vaihdon jälkeiseltä sähköpostisodalta.

Asuminen

Yleensä yliopistot tarjoavat edullisia asuntolapaikkoja vaihto-opiskelijoille. Ota asumisjärjestelyistä selvää etukäteen, ellei yliopisto lupaa hoitaa sitä puolestasi. Jos asuntolaelämä ei tunnukaan omalta, voit myöhemmin uusien vaihtarikavereidesi kanssa etsiä vaikka halvan vuokrattavan kimppakämpän.

Asuntola.jpg 

Remontoimattomassa ja autenttisena neuvostoliitto-lookissa säilynyt asuntolamme.

Kielimuuri

Jos et ole tottunut englannin puhuja, älä ujostele. On helpottavaa tietää, että se harvoin on kenenkään vaihtarin tai paikallisten äidinkieli. Jos satutkin saamaan aidon britin tai jenkin ystäväksesi, nauti ilmaisesta sanakirjasta ja kysele kaikki unohtamasi sanat tai tuntemattomat termit. Varaudu siihen, ettei postissa, julkisen liikenteen toimistossa, yliopiston opintopalveluissa tai asuntolan hoitajien keskuudessa puhuta välttämättä sanaakaan englantia. Etenkin meidän vaihtokohteessamme Tshekissä kielimuuri oli väistämätön osa arkea. Juoksuta tutoreita ja paikallisia kavereitasi erinäisissä toimistoissa aina mukana. Opettele vähintään alkeet kohdemaan kielestä olipa se sitten mikä tahansa  se on hyödyllinen ainakin vaihtoaikanasi ja näyttää kivalta CV:ssä. Älä unohda kehonkieltä eli hymyä, murhaavaa katsetta ja kansainvälisiä käsimerkkejä.  

tsekkil%C3%A4inen%20kannanotto.jpg 

Goodbye, Putin!

NAUTI!

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, vaihtoaika on tehty nautittavaksi. Huolehdi kuitenkin, että saat kasaan vähintään Kelan vaatimat viisi opintopistettä kuukaudessa. Euroopassa matkustaminen on halpaa ja helppoa, joten hyödynnä tilaisuus ja vieraile niin monessa maassa kuin aika ja budjetti antavat myöten. Erasmus-ryhmien yhteishenki on tunnetusti hyvä ja tiivis eli ota kaikki irti uusista ystävyyssuhteista, kulttuurieroista ja puhu huonoakin ralli-englantiasi pelottomasti ja itsevarmasti. Koti-ikävän painaessa puhu ikävästä, mutta älä vello siinä – keksi itsellesi niin paljon aktiviteetteja, ettet ehdi ikävöimään. Juhli, matkustele, opiskele. Pidä hauskaa, tutki ja opi uutta.

Once Erasmus, always Erasmus.

Laura Johansson

Hlubok%C3%A1%20Castle.jpg 

Hluboká Castle

Lähteet:

http://www.oulu.fi/yliopisto/sites/default/files/Orientation%20Autumn%202014.pdf

http://www.oulu.fi/hutk/node/4100

http://www.independent.co.uk/student/news/eus-erasmus-study-abroad-programme-responsible-for-1m-babies-9751749.html