On tullut aika sanoa heihei,

vihdoin. Oli pitkä vuosi. Hauska kylläkin, mutta pitkä. Ei herra päätoimittaja-Moilasen kanssa oikein tiedetty, mihin ryhdyttiin, kun suostuttiin ottamaan Praavda kontoillemme. Tai no suostuttiin ja suostuttiin, mutta otettiin nyt kuitenkin.

Minusta me vedettiin ihan hyvin. Lähtötilanne oli se, että Praavda kyti heikosti ja siihen piti puhaltaa reippaasti eloa. Pohja oli kuitenkin vankka ja kestävä. Siitä kiitos Uulalle. Niin kuin Vulcanalian etkoilla annetusta käyntikortistakin, joka kulki koko vuoden SkuuppiLuurin matkassa :) Siitä oli hyvä ammentaa voimaa hämmennyksen hetkillä.

Kiitos myös Laurille. Larpsa oli reipas ja teki paljon. Käsi pystyyn jokainen, joka suostuisi opettelemaan lehden taittamisen yksin ja nollasta. Ei oltaisi kumpikaan kyetty tähän yksin. Kiitos siitä kauniista puheesta, jonka pidit toimituskunnan kaatajaisissa vappuviikolla. Tämä on välistä ollut erittäin epäkiitollista hommaa, mutta se puhe (ja jallu) korvasi kaiken. Kiitos siitäkin, että olet hyvin kiltisti suostunut jokaiseen minun vähän hölmöltäkin kuulostaneeseen ideaan :D 

Praavdan jatkolta toivon, että te rakkaat tiimalaiset ymmärtäisitte, että tämä ei ole mikään pienen porukan juttu. Tämä on koko Tiima ry:n lehti ja sosiaalinen media, jota pitää tehdä yhdessä. Ei tästä muuten tule mitään. Muutamia kirosanapurskahduksia olen saattanut päästää suustani, kun palautteessa blogiin toivotaan lisää tekstejä, mutta kukaan ei tunnu olevan innokas niitä kirjoittamaan. Vasta, kun seuraava some-vastaava kysyi pestistä sanoilla "Tehtävääni siis kuuluu muokata blogiin tekstejä, joita tulee Praavdan sähköpostiin?" ymmärsin, miltä tämä ulospäin saattaa näyttää. Totuus on kuitenkin se, että melkein jokaista blogipostausta varten on pitänyt tehdä paljon työtä. Ensin niille on metsästettävä kirjoittaja ja sitten niitä on muokattava jonkin verran, usein paljon. Harvemmin niitä vain "tulee Praavdan sähköpostiin".

Enkä nyt yritä mitenkään korottaa itseäni jalustalle. Yritän vain tehdä seuraavan some-vastaavan elämästä hieman helpompaa ja kertoa, millaista tämä homma oikeasti on. Osallistukaa, ihmiset! Historian opiskelijoina teillä on varmasti ajatuksia maailmanmenosta. Tämä on myös mitä oivallisin keino valloittaa pieni pala maailmaa: yksi teksteistä päätyi HOL:in blogiin asti. Se on minusta saavutus.

Toinen asia, mitä toivon Praavdan tulevaisuudelle, on palaute ja varsinkin monisanainen sellainen. Jos kehittämisideoihin kirjoitetaan vain "värillisyys", on siitä vaikea ottaa selkoa, mihin suuntaan ja millä tavalla värillisyyttä haluttaisiin kehitettävän. Ei anneta Praavdan jämähtää paikalleen tai varsinkaan taantua nyt kun sen eteen on tehty niin paljon.

On tullut aika aloittaa kesän mittainen radiohiljaisuus. Sen jälkeen ohjat ottavat käsiinsä uusi toimituskunta eli päätoimittaja Ville "Rautsi" Rautio (*hurraa-huutoja*) ja some-vastaava/toimitussihteeri Miia Merikukka (*aplodeja*). Minun luvallani saatte pommittaa heitä ideoilla jo pitkin kesää.

Kiitos, hei

ex-some-vastaava Sinttu Kauhanen

PS. Oikeinkirjoitus ja välimerkkien käyttö on asia, jota kannattaa ajatella ja harjoitella ikuisesti. Se saa myös tekstin kuulostamaan huomattavasti uskottavammalta.


Lehden ulkoasu (1-5): 3,88

Lehden sisältö kokonaisuutena (1-5): 4,13

Lehden pituus (1-5): 4,00

Vapaa sana lehden sisällöstä

 • Kannattaa panostaa nykyistä enemmän lehden graafiseen ilmeeseen, niin sisältökin houkuttelee paremmin lukemaan. Kannet ovat olleet aika hienoja, mutta lehden avatessa tulee vähän sellainen olo, että ne lupailevat liikoja, kun muuten taittoilme ei ole niin näyttävä. 
 • Kaikkea kivaa lukemista löytyy - tykkään!
 • Lehtihän oli täynnä tärkeää vappuasiaa! :)

Paras juttu

 • Tarina turkkilaisesta (Mikael Silvennoinen, positiivinen ihmiskuva) 3 ääntä
 • Muinaisen Egyptin kolme rakastajaa (Miia Merikukka) 1 ääni
 • Ollin valokuvauskoulu 1 ääni
 • Historiallista näkökulmaa radikaali-islamismiin Irakissa (Aleksi Oja) 1 ääni
 • Anonyymit avautumiset 1 ääni
 • Pääkirjoitus (Lauri Moilainen) 1 ääni

Praavdan Facebook-sivu - kokonaisarvosana (1-5): 3,89

Facebook-julkaisujen ilmestymistiheys (1-5): 3,78

Blogikirjoitukset - kokonaisuutena (1-5): 3,71

Vapaa sana some-toiminnasta

 • Praavdan sometoiminta on mukavan tiivistä ja virkeää. 
 • Some-toiminta toimi. Juttua tuli tasaiseen tahtiin ja kokonaisuudessaan hienoa työtä! :)
 • Lisää!
 • Mukavasti postauksia. Instagram-tili lehdelle?
 • Näkyy toimivan aika hyvin.

SkuuppiLuuri (1-5): 4,13

Vapaa sana SkuuppiLuurista

 • Mahtava!!
 • Niin että mikä?
 • Ehdottomasti käyttöön ensi vappuna ja miksei myös lukuvuodenkin aikana!

Vapaa sana lukuvuoden 2014-2015 toimituskunnalle/vinkkejä tulevalle/mitä ikinä keksitkään

 • Praavdaan on selvästi haluttu panostaa, ja lehden toimintaa on ollut mielenkiintoista seurata näin Tiiman ulkopuolellakin. 
 • Lukuvuoden 2014-2015 toimituskunta koostui osaavasta väestä. Päätoimittaja oli huippu kuten myös somevastaava! Molemmat osasivat innostaa porukkaa kirjoittamaan juttua lehteen ja blogiin. Hyvä niin! Suuret kiitokset lukuvuodesta 2014-2015! Ketkä ovat seuraajat?

Kokonaisarvosana lukuvuoden 2014-2015 Praavdalle ja sen toimituskunnalle (1-10): 8,25