Emeritusprofessori Jouko Vahtolan pahvikuva paljastettiin Apinatalolla.

Tiima ry:n puheenjohtaja Joakim Tervosella oli syytä hymyyn keskiviikkoiltana Tellervontien Apinatalolla. Tiiman ikuisuusprojekti Pahvi-Jouko saatiin lopultakin päätökseen, kun liki tarunhohtoista mainetta nauttiva, syksyllä 2013 eläkkeelle siirtynyt Suomen ja Skandinavian historian emeritusprofessori Jouko Vahtolan pahvikuva paljastettiin. Tilaisuus keräsi Kaijonharjuun runsaan joukon niin uusia kuin vanhempiakin tiimalaisia.

– Nyt tuntuu erittäin hyvältä, Tervonen hehkuttaa, tämä on ollut vuosia kummitellut aloite, meillä on ollut Pahvi-Jouko-vastaava, sitten Pahvi-Jouko-vastaavavastaava… ja nyt on Pahvi-Jouko! Kiitoksensa Tervonen välittää niin Pekka Rihkolle, Juho Karjalaiselle, nykyiselle hallitukselle ja koko Tiimalle. Ja luonnollisesti Vahtolalle itselleen.

 praavdaan2.jpg

Pahvi-Joukon paljastamistilaisuus järjestettiin Apinatalolla. Pahvikuvan paljasti puheenjohtaja Tervonen.

Kimi Räikkönen korvasi professorin

Tervonen valotti pitämässään puheessa Pahvi-Joukon legendan taustoja.

– Sattuipa eräänä syksynä fuksien aloittaessa opintojaan, ettei professori Vahtola päässyt osallistumaan perinteiseen infotilaisuuteen. Dosentti Matti Salon ehdotuksesta päädyttiin luomaan Pahvi-Jouko paikkaamaan esikuvansa poissaoloa. Rengasliikkeestä saatiin pahvinen kuva formulakuljettaja Kimi Räikkösestä, jonka kasvojen päälle liimattiin suurennos Vahtolan kasvokuvasta. Fukseille tapauksen huumoriarvo ei tuolloin auennut, mutta henkilökuntaa Pahvi-Joukon prototyyppi huvitti. Ajatus Pahvi-Joukosta jäi elämään muun muassa monien Tiiman hallituksen saamien aloitteiden muodossa.

praavdaan.jpg 

Paljastustilaisuus keräsi paikalle runsaan joukon tiimalaisia.

Nimistötutkimusta ja Suomen historiaa laidasta laitaan

Oulun yliopiston historian opiskelijoille emeritusprofessori Vahtola tuli tutuksi etenkin hänen kirjoittamansa Suomen historian yleisesityksen Suomen historia jääkaudesta Euroopan unioniin kautta. Teoksella on ollut oma itse oikeutettu paikkansa historian perusopintojen opintovaatimuksissa. Suomen historian perusteiden luentosarjan lisäksi Vahtola on pitänyt luentosarjoja muun muassa hansasta sekä heimosodista. Tutkimuksen saralla Vahtola muistetaan etenkin nimistö- ja asutushistoriallisesta tutkimuksestaan. Kattavatpa Vahtolan julkaisuluettelo myös suomalaisen mäkihypyn historiaa. (Wikipedia.)

Teksti ja kuvat: Samu Korhonen